Ostatnio przeglądane
J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R....
PWNW:9788301141479
Nowy produkt
J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington
Tłumaczenie: pod redakcją naukową Zdzisława Markiewicza
Wydanie: drugie, poprawione i unowocześnione, dodruk
Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018 (copyright 2004)
Oprawa miękka, s. XII+380
ISBN: 9788301141479
Format: 16,5x24 cm
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Stan współczesnej wiedzy w dziedzinie mikrobiologii.
Uwzględnia nową taksonomię mikroorganizmów i ostatnie osiągnięcia biologii molekularnej.
Zawiera uaktualnioną klasyfikację wirusów.
Kolejna książka z serii Krótkie wykłady, przedstawiająca w sposób jasny, przystępny i wyczerpujący stan współczesnej wiedzy w dziedzinie mikrobiologii. Podzielona została na10 sekcji, w których omówiono:
świat mikroorganizmów,
metabolizm mikroorganizmów,
przechowywanie i przekazywanie informacji,
struktury bakteryjne i ich funkcje,
genetykę bakterii,
Bacterię i Archaea w środowisku,
przegląd drobnoustrojów eukariotycznych,
grzyby i grupy pokrewne,
Chlorophyta i Protista,
wirusy.
Sekcje są podzielone na tematy, a te z kolei na hasła kluczowe - krótko opisane na początku, rozwinięte w zasadniczej części tekstu.
Najważniejsze zmiany obecnego, zaktualizowanego wydania to m.in.: nowa taksonomia mikroorganizmów i osiągnięcia biologii molekularnej, uaktualniona klasyfikacja wirusów oraz opis nowych, które pojawiły się niedawno.
Wydanie: Warszawa, 2023Copyright: 2009Seria /...
Wydanie: Warszawa, 1, 2019Copyright: 2008Seria...
M. Weinertwyd. II, red. A.Kübler189 stronrok...
Druk: 2021Autor: David Hames, Nigel...