Ostatnio przeglądane
Wydanie: Warszawa, 1, 2018Copyright:...
PWNW:9788301196257
Nowy produkt
Wydanie: Warszawa, 1, 2018
Copyright: 2017
Redakcja naukowa: Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Typ oprawy: miękka
Data premiery: 02.10.2017
Redakcja: Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Język wydania: polski
ISBN: 9788301196257
EAN: 9788301196257
Liczba stron: 458
Wymiary: 16.5x23.5cm
Waga: 0.76kg
Produkt dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Chemia żywności Tom 1
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
zakres i rolę chemii żywności;
budowę surowców i produktów żywnościowych;
udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
interakcje składników żywności;
składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Wydawnictwo MedpharmAutor: Zenon Sarbak Barbara...
Wydanie: Warszawa, 1, 2018Copyright:...
Wydanie: Warszawa, 1, 2018Seria / cykl:...