Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? My się dzielnie swoich trzymamy mimo, że już dawno po 17 stycznia, czyli nieoficjalnym Dniu Porzucania Postanowień Noworocznych
Jeżeli jednym z Waszych celów jest zdrowsze odżywianie, mamy na swoich półkach "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" Wydawnictwa Lekarskiego PZWL.
Tabele składu i wartości odżywczej szczegółowo informują o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.
Pozycja przygotowywana we współpracy z Warszawskim Instytutem Żywności i Żywienia im. Prof. Dra Aleksandra Szczygła będzie przydatna dla dietetyków podczas komponowania jadłospisów, gdy ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów. Diabetykom pomoże w ocenie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych. Będzie wygodnym źródłem wiedzy w każdej kuchni.
Aktualne wydanie jest uzupełnione o nowe produkty i potrawy.