Ostatnio przeglądane
Redakcja: Marian GrzymisławskiJęzyk...
PZWL:9788320056709
Nowy produkt
Redakcja: Marian Grzymisławski
Język wydania: polski
EAN: 9788320056709
Liczba stron: 594
Wymiary: 16.5x23.5cm
Wydanie: 1, 2021 dodruk
Redakcja naukowa: Marian Grzymisławski
Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Typ oprawy: miękka
Data premiery: 15.04.2019
Produkt dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Dietetyka kliniczna
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Wydanie: 1, 2023Redakcja naukowa: Barbara...
Wydanie: 2 zmienione 2020Autor: Hanna...
Autorzy:Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna...
Wydanie: Warszawa, 1, 2022Copyright: 2020Autor:...