Producenci

Ostatnio przeglądane

Informacja

Obniżka! Enzymologia Podstawy Zobacz większe

Enzymologia Podstawy

PWNW:9788301209056

Nowy produkt

Wydanie: Warszawa, 1, 2020
Copyright: 2020
Autor: Strumiło Sławomir, Tylicki Adam
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Typ oprawy: miękka
Data premiery: 15.11.2019
Język wydania:    polski
ISBN:    9788301209056
EAN:    9788301209056
Liczba stron:    200
Wymiary:    16.5x23.5cm

Więcej szczegółów

Produkt dostępny

63,20 zł brutto

-20%

79,00 zł brutto

Więcej informacji

Enzymologia Podstawy
Drogi Czytelniku, w czasie gdy bierzesz tę książkę do ręki, w komórkach Twojego organizmu zachodzi tysiące reakcji chemicznych warunkujących życie. U podstaw przebiegu tych reakcji stoi prawidłowe funkcjonowanie całych zespołów enzymów, bez których przemiany metaboliczne byłyby niemożliwe. Książka ta stanowi wprowadzenie do jakże istotnego elementu biochemii, jakim jest nauka o enzymach, ich budowie, sposobach funkcjonowania i konsekwencjach ewentualnych odstępstw od normy. Poznając te zagadnienia łatwiej zrozumieć globalne prawa przyrody, którym wszyscy, bez wyjątku podlegamy. Zgłębianie enzymologii daje podstawy do wykorzystywania enzymów, tych molekularnych robotników komórki, w praktyce. Fundamentalne procesy bioenergetyczne mikroorganizmów jak np. fermentacje są od zarania dziejów wykorzystywane do produkcji i konserwowania żywności. Obecnie znając właściwości katalizujących je enzymów możemy optymalizować warunki masowej produkcji biopaliw czy utylizacji odpadów. Z drugiej strony wiedza dotycząca funkcjonowania enzymów w naszych organizmach jest szeroko wykorzystywana w medycynie i farmacji. Tysiące leków, trucizn i suplementów diety działa na zasadzie regulatorów przemian enzymatycznych. Pomiary aktywności enzymów są ważnym składnikiem diagnostyki medycznej. Przykłady wiedzy o enzymach, która znalazła wykorzystanie praktyczne można by mnożyć należy jednak pamiętać, że przed każdym świadomym działaniem praktycznym stoi solidna wiedza podstawowa. Takiej właśnie wiedzy gromadzonej przez kilka pokoleń biochemików dostarcza niniejsze opracowanie. Książka będzie pomocna studentom i doktorantom biologii, biotechnologii, medycyny, farmacji, weterynarii oraz rolnictwa, którzy w większym lub mniejszym stopniu mają do czynienia z biochemią i badaniem enzymów.

23 innych produktów w tej samej kategorii: