Ostatnio przeglądane
Wydawnictwo MedpharmJ.Stein,...
MEDP:9788378460886
Nowy produkt
Wydawnictwo Medpharm
J.Stein, T.Gaschott, D.Mebs, V.Mersch-Sundermann, H.Raab, S.Ulrich, F.Wolter
Redakcja naukowa: Monika Bronkowska
Rok wydania 2016
Oprawa miękka
Ilość stron 160
Format B5
ISBN 9788378460886
Produkt dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
„Jedzenie jest koniecznością, ale jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką” Franҫois de La Rochefoucauld
Zmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa oraz aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań, a także występowania nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś mogą się pojawić na wszystkich etapach zarówno łańcucha żywnościowego, jak i przygotowania pokarmów. Źródło problemów najczęściej stanowią: zastosowanie naturalnych składników, zanieczyszczenia środowiskowe lub dodatki do żywności wykorzystywane w procesie produkcyjnym.
Wielość zabiegów, mających na celu obróbkę i polepszanie żywności, masowa hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna oraz rozwijające się szlaki transportowe sprzyjają przy tym występowaniu chorób na dużym terenie oraz rozprzestrzenianiu się nawet rzadkich czynników chorobotwórczych między wieloma krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane używki zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.
Znani specjaliści z różnych dziedzin – dietetyki, medycyny, farmacji i gastroenterologii – przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane aspekty chorób wynikających z żywienia oraz zażywania używek, jednocześnie je systematyzując. W niniejszej publikacji można też odnaleźć potwierdzone naukowo informacje dotyczące przyczyn, patogenezy, diagnostyki i terapii oraz działań prewencyjnych różnego typu zatruć.