Ostatnio przeglądane
Wydanie: Warszawa, 1, 2023Copyright:...
PZWL:9788301223304
Nowy produkt
Wydanie: Warszawa, 1, 2023
Copyright: 2020
Autor: Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki
Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Typ oprawy: miękka
Kategorie: Dietetyka
Język wydania: polski
ISBN: 9788301223304
EAN: 9788301223304
Liczba stron: 1064
Wymiary: 20.5x24.5cm
Produkt dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Żywienie w chorobach nowotworowych
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej.
Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Patronat merytoryczny : Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego