Producenci

Ostatnio przeglądane

Informacja

Obniżka! Żywienie człowieka a zdrowie publiczne T. 3 Zobacz większe

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne T. 3

PWNW:9788301157357

Nowy produkt

Wydanie: pierwsze, dodruk
Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012 (copyright 2009)
ISBN: 9788301157357
Format: 16,5x24 cm

Więcej szczegółów

Produkt dostępny

Ostatnie egzemplarze!

67,20 zł brutto

-20%

84,00 zł brutto

Więcej informacji

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.

Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.

Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:

identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,
określać przyczyny tych problemów,
wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: