Ostatnio przeglądane
Dietetyka sportowa. Co jeść, by...
GALA:9788375796407
Nowy produkt
Autorzy: Justyna Mizera, Krzysztof Mizera
ISBN: 9788375796407
Wydawca: Wydawnictwo Galaktyka
Wydanie: 2017
Oprawa: miękka
Ilość stron: 216
Wymiary: 165 x 240
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem składników i działaniem poszczególnych diet. Pozycja ta – na podstawie nowych badań naukowych i wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami – obala także wiele mitów krążących wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np. ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi).
Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z praktyką. Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać.
Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN, TVP oraz Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych diet.
Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom, fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym początkującym, jak i zaawansowanym.
Jeżeli ktoś jeszcze nie wie, że żywienie odgrywa największą rolę w poprawie jakości naszego życia, powinien koniecznie przeczytać tę książkę! Dla sportowców wyczynowych to lektura obowiązkowa. Gorąco polecam!
Andrzej Supron, polski zapaśnik, mistrz świata i Europy, wicemistrz olimpijski, trener i sędzia zapaśniczy
Zdrowa i zbilansowana dieta bardzo pomaga mi w karierze. Z doświadczenia wiem, że osiągnięcie najwyższego poziomu sportowego bez prawidłowego żywienia jest niemożliwe.
Małgorzata Wojtyra, wielokrotna medalistka mistrzostw Polski i Europy w kolarstwie torowym, uczestniczka igrzysk olimpijskich w Londynie i Rio de Janeiro
Jestem przekonany, że bez współpracy z Justyną i Krzysztofem Mizerami pokonanie 240 km w upale sięgającym 47°C byłoby niemożliwe.
Robert Sadowski, ukończył Maraton Piasków (230 km w 7 dni po Saharze) oraz Baikal Ice Marathon (przy temperaturze -20°C, po śniegu i lodzie)
Niezwykle fachowa wiedza, przekazana przystępnym językiem. Autorzy tłumaczą podstawowe reakcje zachodzące w naszych organizmach i obalają mity dotyczące żywienia nie tylko sportowców.
Z przyjemnością czytałam tę książkę, często kiwałam potakująco głową, a kilka razy zdarzyło mi się wynotować nowe, ciekawe wiadomości. Polecam zarówno dietetykom, jak i osobom zainteresowanym sportem.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka