Ostatnio przeglądane
Dietetyka - żywienie zdrowego i...
PZWL:9788320064803
Nowy produkt
Autorzy: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski
ISBN: 9788320064803
Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Wydanie: Warszawa, 5, 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 720
Wymiary: 16.5x23.5cm
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
Druk: 2023Wydanie/Copyright: wyd. II,...
Dziedzina: ŻywienieAutorzy:Barbara...
oprac. G. Drewa, oprac. T. Ferenc wyd. I dodruk...
Autorzy:Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna...