Ostatnio przeglądane
Indeks glikemiczny i inne składniki...
9788320041484
Nowy produkt
Indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze.
Autorzy:Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda
Wydawnictwo:Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Copyright: 2013
Stron: 278
ISBN:9788320041484
Wydanie: 1
Oprawa: miękka
Format: A5
Produkt dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.