Ostatnio przeglądane
Druk: 2022Wydanie/Copyright: wyd. I,...
PZWL:9788301225445
Nowy produkt
Druk: 2022
Wydanie/Copyright: wyd. I, 2022
Autor: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Typ oprawy: miękka
Język wydania: polski
EAN: 9788301225445
Liczba stron: 294
Wymiary: 15.0x23.5cm
Produkt dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Dietetyka w psychiatrii i neurologii
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.
oprac. J. Rybakowski, oprac. S. Pużyński,...
Wydanie: 2022Autor: Krzysztof Eichstaedt, Piotr...